Itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget. Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, bonbont készítünk! Lássuk, hogyan!
CSIPKEBOGYÓ-CSIPKERÓZSA
Őszi finomságok az erdőből Csipkerózsa - csipkebogyó tea, lekvár és bonbon!
Csipke, csitkenye, hecsedli, hecsepecs, Rosa canina - bárhogy hívjuk, itt az idő, hogy a kirándulni, erdőt járni szeretők begyűjtsenek télire legalább egy pár zacskó teára elegendő mennyiséget.
Ha kertünkben is hozzájutunk a csipkebogyóhoz és nagyobb mennyiség is akad belőle, akkor a legjobb, ha lekvárt, vagy bonbont is készítünk! Lássuk, hogyan!
MIÉRT JÓ A CSIPKEBOGYÓ TEA?
Csipkebogyó (Rosa canina) vagy vadrózsa termése magas C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta nagy népszerűségnek örvend. Erdők szélén, réteken és sövények mellett, cserjésekben, vasúti sinek mentén gyakran találkozhatunk velük. A tápanyagban gazdag, mély, nem túl száraz talajt és a napostól a félárnyékosig terjedő helyeket szereti.
A csipkebogyót, a csipkebogyó héját és magját használhatjuk fel.
A középkorban a csipkebogyót a máj és a tüdő megbetegedése esetén használták, valamint kiváló volt a hasmenés, és a menstruációs zavarok enyhítésére is. A magokból porszerű anyagot őröltek és a fogíny erősítésére fogyasztották. A csipkebogyó íze nagyon kellemesen savanykás, és kiváló kiegészítője lehet a házi gyümölcsteának. A gyümölcssavak és a pektinek fokozzák a béltevékenységet, a népi gyógyászat a csipkebogyó magjának teáját is ismeri, amelyet vese és hólyagproblémákra, legfőképp vesekőre, valamint reumára és köszvényre ajánlanak. A teának való csipkebogyót szeptembertől novemberig lehet gyűjteni, de mindenképp az első fagyok előtt.
A csipkebogyó tea elkészítése:
Tisztítsuk meg a szár- és csészelevél- maradványoktól, majd tegyük 30 percre a 80 fokos sütőbe, ezt követően a fűtőtesten szárítsuk ki a bogyókat. Ha ez megvan, tegyük a bogyókat egy mixerbe, és aprítsuk össze. Tegyük egy durvább kendőbe és abban rázogatva, morzsolgatva távolítsuk el belőlük a szőrök és a magok egy részét. A csipkebogyóvelőhöz a fagyok után gyűjtött, puha termések felelnek meg a legjobban. Csipkebogyóvelőt házilag előállítani elég macerás, mivel a magok eltávolítása a bogyóból nagyon időigényes feladat. Ha mégis kedvet érzünk hozzá, akkor a a kimagozott terméseket mossuk meg, majd főzzük puhára egy kevés vízben. Passzírozzuk át egy szitán, és harmadrész cukorral összekeverve forraljuk fel. Ha úgy érezzük, hogy még viszonylag sok C -vitamint tartalmaz áztassuk be a már megpuhult termések héját egy kis vízbe vagy fehérborba, 3-4 napra, majd passzírozzuk át az egészet szitán, és az így kapott masszát főzzük össze cukorral, míg majdnem forrni kezd. Kevergessük, míg ki nem hűl. Ezután a szokásos módon tegyük el.
Csipkebogyó bonbon
A csipkebogyóból készült gyümölcsvelőt jól keverjük össze kétszeres mennyiségű porcukorral és főzzük pár percig óvatosan, nehogy leégjen. Terítsük el a masszát egy enyhén kivajazott sütőlapon, vagy tepsiben és szárítsuk meg a sütőben, ( 80 C-on) vagy a fűtőtesten. Ezután vágjuk fel kisebb darabokra, forgassuk meg a darabokat barnacukorban és tegyük egy jól záródó dobozba, vagy üvegbe. Kellemes nyalánkság. Tea ízesítésére is kiváló!
Forrás: edenkert.hu
CSIPKERÓZSA
Rosa canina.
Bicskefa, parlagi vagy vadrózsa, tüskefa
Heckenrose, Hagebutter
2 m magasra is megnövő bokor, jellegzetes horgas tüskékkel, élesen fűrészes levelekkel.
Nálunk mindenütt található cserjés helyeken, erdők, kertek szélén.
Termése a csipkebogyó (cynosbati fructus), kimagozva és szárítva kerül forgalomba.
Hatóanyaga: illóolaj, cseranyagok, dextrose, pektin, alma- és citromsav, karotin. A levelében és gyümölcsében C-vitamin. Magjában vailin és kevés zsírosolaj.
100 gr jam-ben 1 éven belül 1 milligramm C-vitamin van, ha jól (kőedényben) tartottuk el.
A csipkebogyó és magja a vese-, hólyaghomok és kő elleni gyógyszernek bizonyult.
Epekőnél is használható. Kimagozott gyümölcse húgyhajtó hatása folytán kedvezően befolyásolja a fehérjevizelést és cukorbajt. A túltápláltság érzetét csökkenti, a zsíros ételek megemészthetőségét elősegíti a gyümölcséből főzött tea.
Krónikus hólyaghurutnál, vizelési zavaroknál (dysuria, mely sörivóknál igen gyakori), vérvizelésnél, fehérjevizelésnél, hólyaggörcsnél, gyulladásnál erős főzetet készítünk belőle és azt napjában háromszor elfogyasztjuk.
Vesekő leválasztására a magjától megszabadított, hámozott vörös színű termés elsőrendő gyógyszer (1 evőkanálnyit 1 csésze teára.)
Gyermekeknek szamárköhögésnél is adják. A csipkehúsból késülő teát kb. 10 percig kell főzni, mely így kb. 80miligr. C vitamint tartalmaz. A magból készült teában alig van C vitamin.
A csipkebogyóból alkohollal vagy borral és egy csipetnyi timsóval csipkebogyó bor készül, a fent említett bajokra.
A csipkebogyó bor főleg idősebb emberek kitűnően bevált házi szere a hólyag és vese redszertelen működésénél, amikor egy kis pálinkáspohárnyit lehet elfogyasztani.
A csipkebogyó jam vagy lekvár régtől fogva használatban van az előbbi tünetek enyhítésére.
Az érett, magjától megszabadított csipkebogyó a cukrásziparban és a háztartásban is használható.
Orosz-tea pótló.
Csipkebogyó likőr.
Vegyünk 1kg érett csipkebogyót, tegyük alkalmas edénybe
és áztassuk 14 napig 1 l alkoholban.
Áztatás után leszűrjük és a szűrőn levő maradékot szitán átdörzsöljük.
Az így nyert pépes anyaghoz tetszés szerint szirupot adunk.
Csipkebogyó jam.
500 gr jól megtisztított csipkebogyó-héjat
elkeverünk 350 gr cukorporral,
hozzáadunk 200 gyümölcs- vagy borecetet és
1 citrom kipréselt levét;
addig keverjükm míg a cukor feloldódott,
azután lassú tűzön jól besűrítjük.
Csipkebogyó-pálinka.
31 gr jó törkölypálinkához
600 gr érett, hámozott csipkebogyó-héjat
500 gr kristálycukrot veszünk.
E keveréket meleg helyen többször felrázva,
8 napig állni hagyjuk.
Ennek leteltével leszűrjük és a szüredéket zárt palackban tartjuk.
Cukor nélkül is készülhet.
Csipkebogyó-bor.
1 l csipkebogyót
500 gr cukorral összezúzzunk.
Ráöntünk 3 l bort és 8 napi állás után
már fogyaszthatjuk.
Vizelethajtó.
Rp. Fruct. cynosbati
Rad.petroselini
Rad.urticae
Flos.pruni spinosae aa 20 gr.
M. f. spec. D. S. 1 evőkanállal 300 gr vízre.
Jól kifőzni. Naponta 1-2 csészényit.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése