Női magazinok, webszájtok tele vannak az étkezésről szóló cikkekkel. Lehetetlen eligazodni a fogyókúrákról, bioételekről szóló írások között, ezért most összeszedtem azokat az ételeket, amiktől garantáltan fiatalabb, frissebb lehet, akár fogyasztja akár pakolásként használja őket!
MIT EGYÜNK?
Fokhagyma
Antioxidánsokban igen gazdag növényünk, növeli a testünk hidrogén-peroxid-tartalmát, ami csökkenti a magas vérnyomást is. Az aprítás, darabolás közben alakul át a jelmző illatú allicin nevű vegyület, ezért hagyjuk a fokhagymát felhasználás előtt 15 percet állni, és persze a régi hagyomány szerint remek vámpírűző! :)
Tojás
A tojás olyan alapvető tápanyagokat tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Egy tojásban hat gramm protein van, kilenc alapvető aminosavat és luteint tartalmaz, ami a sejtdegeneráció ellen véd. Fogyasztásával hozzájutunk zeaxanthinhoz, ami segít egészségesen tartani a szemekt, illetve cholinehez, ami az agyunkra van pozitív hatással. Nem utolsó sorban persze ez az egyetlen élemiszer a hűtőben, ami segít a D-vitamin-termelésben.
Áfonya
Segítik és serkentik az agyműködést a dopamine-tartalmukkal, így napi fél bögre áfonya segít megőrizni a memóriánkat öregebb napjainkra is. A gyümölcsben található pigmentek segítenek az öregedésgátlásban is, amit soha nem lehet elég korán elkezdeni.
Leveles zöldségek
Tudományosan is bizonyított, hogy a spenót és a sóska fiatallá és erőssé teszik a szervezetet, de ha másnak nem, higgyünk Popeye-nek! :) Tele van béta-karotinnal, C-vitaminnal, vassal, antioxidánssal és rák elleni sulforaphanenal.
Brokkoli
Ez a sötétzöld zöldség tele van antioxidánsokkal, amelyek sikerrel küzdik le rákos sejteket és a mérgeket. Csontritkulásra is kiváló, hiszen tele van kalciummal.
PAKOLÁS
Aloe vera
Ma már szinte minden kertészetben vehetünk pár száz forintért cserepes aloe verát, ami frissen használva fejti ki legjobban a jótékony hatását. Mivel 99,5%-a víz, selymes érzés a bőrön, kortól függetlenül használhatjuk. Kiváló a növény kisajtolt leve a duzzadt szemek ápolására, köszönhetően a gyulladáscsökkentő poliszacharidoknak, glikoproteineknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak
Alga
Legendás hírű a moszat gyógyhatása, a helyben élők gyógykúraszerűen használják az óceán vizével és a sós levegővel keverve. A tengeri moszat tele van vitaminokkal (A, C, K), ásványi anyagokkal, zsírsavakkal. Arc-, testpakolásként hidratálja a bőrt, pótolja az ásványi anyagokat, és antioxidáns hatásának köszönhetően védi a bőrt a szabadgyököktől.
Méz
Minden bőrtípusra kiváló, nedvességtartama segíti a vízhiányos bőrt, a száraz bőrűeken pedig a tápanyagok tesznek csodát. Mivel gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, a zsíros, pattanásos bőrön is segít, hiszen antiszeptikus hatása az egyik legjobb gyógymód.
Olívaolaj
A termésből nyerik az olajat, amit Olaszországban folyékony aranyként is emlegetnek. Érzéken bőrre is bátran használható, hidratál, könnyű és kíméletes. A mediterrán országokban az alapvető szépségápolási cikkek közé tartozik.
Papaja
A bőr táplálására és hidratálásra használják a trópusi országokban, összenyomkodva arcpakolásként. Egyenletessé teszi az arcszínt, a papain nevű enzim pedig lehámlasztja a durva, fakó, elhalt bőrt!
EGÉSZSÉGETEKRE!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése